مقدمه
اعتیاد به مواد مخدر یک اختلال پیچیده است که تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله محیط، روانشناختی و ژنتیک قرار دارد. پژوهشها نشان دادهاند که برخی افراد به دلیل ویژگیهای ژنتیکی خود، بیشتر از دیگران در معرض خطر اعتیاد هستند. در این مقاله، به بررسی نقش ژنها در ابتلا به اعتیاد و چگونگی تأثیر آنها بر رفتارهای اعتیادی میپردازیم.
مغز انسان دارای سیستم پاداش است که به موجب آن، احساس لذت از انجام برخی فعالیتها مانند خوردن غذا یا برقراری ارتباط با دیگران به وجود میآید. مصرف مواد مخدر نیز باعث فعال شدن این سیستم میشود و در نتیجه فرد احساس خوشی و لذت میکند.
برخی ژنها، بهویژه ژنهای مرتبط با انتقالدهندههای عصبی مانند دپسامین، میتوانند موجب تغییرات در این سیستم پاداش شوند. افرادی که ژنهای خاصی دارند که باعث فعالیت بیشتر یا کمتر سیستم پاداش میشوند، ممکن است به راحتی به مواد مخدر وابسته شوند.
هر فرد بهطور متفاوتی مواد را متابولیزه میکند. برخی از افراد توانایی تجزیه مواد مخدر را سریعتر یا کندتر دارند.
ژنهای CYP450 مسئول متابولیسم بسیاری از داروها و مواد شیمیایی هستند. تفاوتهای ژنتیکی در این ژنها میتواند باعث شود که برخی افراد مواد مخدر را بهطور مؤثرتری از بدن خود خارج کنند و در نتیجه، به راحتی از اعتیاد رهایی یابند، در حالی که برخی دیگر ممکن است دچار عوارض شدیدتری شوند و احتمال ابتلا به اعتیاد در آنها بیشتر باشد.
برخی افراد به دلیل ویژگیهای ژنتیکی خود در برابر خطرات و پیامدهای منفی رفتارهای پرخطر کمتر حساس هستند. این افراد ممکن است تمایل بیشتری به آزمایش و استفاده از مواد مخدر داشته باشند.
ژنهای DRD2 که به تولید گیرندههای دوپامین مرتبط هستند، نقش مهمی در کنترل رفتارهای پرخطر دارند. افراد با نسخههای خاصی از این ژن ممکن است حساسیت کمتری به اثرات منفی مصرف مواد داشته باشند و در نتیجه بیشتر در معرض اعتیاد قرار گیرند.
اعتیاد بهطور قابل توجهی در خانوادهها به ارث میرسد. افراد دارای والدین یا نزدیکانی که به مواد مخدر وابسته هستند، بهطور ژنتیکی در معرض خطر بیشتری قرار دارند. این موضوع به دلیل انتقال ژنهایی است که میتوانند خطر ابتلا به اعتیاد را افزایش دهند. علاوه بر این، محیط خانواده و تجربههای دوران کودکی نیز نقش مهمی در افزایش یا کاهش این خطر دارند.
تحقیقات ژنتیکی و مطالعات دوقلوها نشان دادهاند که ژنها حدود 40 تا 60 درصد از خطر ابتلا به اعتیاد را توضیح میدهند. در این مطالعات، اگر یکی از دوقلوها به اعتیاد مبتلا میشد، احتمال اینکه دوقلوی دیگر نیز به اعتیاد دچار شود، بسیار بالاتر بود. این امر تأییدکننده این است که ژنها نقشی حیاتی در ایجاد زمینه ژنتیکی برای اعتیاد دارند.
اعتیاد نه تنها به مواد مخدر بلکه به رفتارهای مانند خرید بیش از حد، قمار و اعتیاد به اینترنت نیز مرتبط است.
ژنهای مرتبط با اختلالات خلقی و اضطراب نیز میتوانند نقش مهمی در ابتلا به اعتیاد ایفا کنند. بهویژه افرادی که ژنهای خاصی دارند که باعث افزایش اضطراب یا اختلالات خلقی میشود، بیشتر احتمال دارد که به مواد مخدر پناه ببرند تا با این مشکلات مقابله کنند.
افرادی که بهطور طبیعی حساسیت بیشتری به درد دارند و یا پاسخ قویتری به پاداشها دارند، بیشتر در معرض ابتلا به اعتیاد قرار میگیرند. این ویژگیها ممکن است به دلیل تفاوتهای ژنتیکی در ژنهای مرتبط با درک درد و پاداش باشد.
برخی مطالعات نشان دادهاند که افراد با ژنهای خاص که موجب حساسیت بیشتر به پاداشهای بیولوژیکی میشوند، تمایل بیشتری به اعتیاد پیدا میکنند.
پیشرفتهای علمی در زمینه ژندرمانی به این امید میرود که روزی بتوان با تغییرات ژنتیکی، زمینههای ژنتیکی خطر ابتلا به اعتیاد را کاهش داد.
ژندرمانی ممکن است روزی راهی برای اصلاح یا مسدود کردن ژنهای مستعد اعتیاد باشد، بهویژه در افرادی که به طور طبیعی مستعد واکنشهای منفی به مواد مخدر هستند.
ژنها نقش بسیار مهمی در ابتلا به اعتیاد ایفا میکنند و دانشمندان در حال کشف آن دسته از ژنها هستند که باعث افزایش یا کاهش احتمال ابتلا به اعتیاد میشوند. با این حال، محیط، تربیت خانوادگی، و تجربیات زندگی فردی نیز نقش زیادی در ایجاد و درمان اعتیاد دارند. ژندرمانی در آینده میتواند یکی از روشهای موثر برای پیشگیری از اعتیاد باشد، ولی در حال حاضر هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز است.